Czy można podawać te produkty dzieciom?

Popularne produkty czy można podawać je dzieciom?

Mimo powszechnej dostępności do informacji a może właśnie przez nią Mamy małych dzieci ciągle wracają do pytań odnośnie podawania dziecku do zjedzenia lub picia określonych produktów.  Jaka jest zatem prawda, co można dać a czego należy unikać w diecie dziecka i dlaczego?

Czy można podać:

Czekolada

MOŻNA
Czekolada zjedzona od czasu do czasu nie zaszkodzi (zawiera bowiem wapń i magnez) ale tylko jeśli będzie dobrej jakości a nie wyrobem czekolado podobnym. Najlepszym wyborem będzie czekolada gorzka zawiera najwięcej magnezu. Jeśli dziecko jest uczulone na białko mleka krowiego nie może jeść czekolady mlecznej.

Produkty z puszki

MOŻNA

Mamy często obawiają się tej kategorii żywności ponieważ potoczna nazwa konserwy często kojarzona jest z konserwantami. Tymczasem konserwy to hermetyczne opakowania, dzięki którym zamknięte w nich pokarmy  są dłużej przydatne do spożycia.  Ich długa data ważności nie wynika z zastosowania chemicznych konserwantów a określonych sposobów technologicznych takich jak sterylizacja i pasteryzacja. Ponieważ produkty konserwowe często zawierają jednak sporo soli mogą  stanowić jedynie urozmaicenie diety.

Mrożone owoce i warzywa

MOŻNA

Warzywa i owoce mrożone mają naprawdę wysoką wartość odżywczą, stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych. Największą ich zaletą jest to, że można z nich przygotować szybkie, wartościowe a jednocześnie urozmaicone dania. Szczególnie w okresie zimowym ich rola jest nie do przecenienia ponieważ świeże owoce i warzywa nie posiadają tyle witamin i składników mineralnych ile te zebrane w lecie. Dlatego podając dzieciom mrożonki w okresie zimowo-wiosennym dostarczasz dziecku wszystkich potrzebnych mu składników.

Orzechy

MOŻNA
Orzechy czy bakalie, można śmiało podawać dzieciom po 2 r. ż., należy uważać w przypadku dzieci alergicznych. Orzechy są cennym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowy, Wit. E która zabezpiecza błony komórkowe przed zniszczeniem, jak również magnezu, miedź, fosforu. Korzystne dla zdrowia jest spożywanie garści mieszanki orzechów kilka razy w tygodniu, właściwości zdrowotne będą miały orzechy naturalne bez dodatku cukru czy soli.

Czarną i zielona herbatę

NIE MOŻNA

Herbata czarna zawiera duże ilości teiny czyli kofeiny, związek ten zmniejsza wchłanianie wapnia w przewodzie pokarmowy, ma działanie pobudzające. Takich właściwości nie wykazują herbaty owocowe, które maluch może pić dowoli.

Ciemne pieczywo

MOŻNA
Jest źródłem wielu cenny składników mineralnych  i błonnika pokarmowego, czym przewyższa pieczywo jasne. Należy dzieci przyzwyczajać do jedzenia różnego pieczywa nie tylko białego chleba, im starsze dziecko tym więcej powinno jeść produktów pełnoziarnistych w tym ciemnego pieczywa.

Miód

MOŻNA

Miód to skarbnica składników mineralnych i kwasów organicznych hamujących rozmnażanie się bakterii. Dlatego jego rola w profilaktyce przeziębień jest nie do przecenienia. Pod warunkiem, że dziecko nie jest alergikiem możesz go podawać od 2 roku życia.