Gazy, wzdęcia!

Mamy często martwią się, że ich dzieci oddają gazy. Czy na pewno jest to powód do zmartwień?

Skąd się biorą gazy?

W procesie trawienia, część pożywienia która nie uległa strawieniu, przedostaje się do jelita grubego gdzie „dobre” bakterie rozkładają resztki pokarmowe. W trakcie tego procesu (fermentacji) powstają gazy, które następnie muszą zostać usunięte. Wspomniana fermentacja jest procesem korzystnym i bardzo pożądanym, świadczy o dobrze pracującym przewodzie pokarmowym. Jej efektem są substancje, które odbudowują komórki nabłonka jelitowego, tworzą przyjazne środowisko do rozwoju dobrych bakterii oraz lepszego wchłaniania np. wapnia. Niektóre substancje zwane prebiotykami, które odnajdziemy np. w bananach, płatkach owsianych czy cykorii, powodują namnażanie ważnych dla zdrowia bakterii, od których zależy odporność dzieci. Prawidłowa flora bakteryjna jelit jest efektem diety, jeśli znajduje się w niej odpowiednio dużo owoców, warzyw, produktów zbożowych nieoczyszczonych (błonnika pokarmowego), wówczas w jelitach panują odpowiednie warunki do rozwoju zdrowej flory bakteryjnej. Zatem powstawanie gazów jest procesem fizjologicznym i korzystnym, choć czasami uciążliwym.

KIEDY Gazów jest za dużo.

U niemowlaka karmionego piersią namiar gazów może być efektem złej techniki karmienia (karmienie z obu piersi przy nie pełnym ich opróżnienie). Dziecko pije wówczas dużo laktozy a jej niestrawiony nadmiar fermentuje w jelitach. Pomocna będzie zmiana techniki karmienia. Niemowlęta często ssą łapczywie połykając dużo powietrza co również przekłada się na większą ilość gazów.

U starszych dzieci jeśli gazom nie towarzyszą biegunki należy je uznać za fizjologię i oznakę dobrego trawienia.

Więcej o tym jak prawidłowo rozszerzać dietę dziecka dowiesz się z Kursu on line w promocyjnej cenie.