Czas na mięsko!

Czas na mięsko!

Mięso w zaleceniach żywieniowych pojawia się w jadłospisie siedmiomiesięcznego dziecka. Do tej pory Twój maluszek oprócz mleka na pewno spróbował już warzyw w postaci zupek i przecierów oraz owoców. Teraz przyszedł czas na mięsko. W jaki sposób należy je podawać  jaki rodzaj jest najlepszy dla niemowlęcia.

Mięso w diecie malucha odgrywa bardzo ważną rolę. Jest źródłem pełnowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B1, B2, niacyny (wit. PP), witaminy B12. Związki te zwłaszcza żelazo są niezwykle ważne dla rozwoju dziecka powyżej 6 miesiąca życia, zapobiega anemii, na którą dzieci w drugim półroczu życia są szczególnie narażone.

  • Wartość odżywcza mięsa różnic się w zależności od jego gatunku:
  • Mięso wołowe jest najbogatsze w żelazo, cynk, witaminę B12.
  • Mięso wieprzowe zawiera więcej, niż inne gatunki mięsa, witaminy B1.
  • W mięsie kurczaka znajduje się najwięcej wit. PP.
  • Z kolei ryby zawierają sporo cynku i witaminy B12, a tłuste ryby morskie kwasów tłuszczowych omega-3

Wybierając pierwsze mięsko dla malucha należy kierować się oprócz wartości odżywczej a może przede wszystkich właściwościami alergizującymi.

I tak najmniej uczula mięso: królicze, drobiowe i jagnięce i te gatunki są polecane do wprowadzania jako pierwszy posiłek również dla alergików. Tzw. mięso czerwone można wprowadzać ok. 10 mż. w następującej kolejności: cielęcina, mięso wołowe i wieprzowe. Niemowlętom nie podajemy: kiełbasy, szynki, kabanosów i innych przetworzonych produktów mięsnych ze względu na dużą zawartość substancji konserwujących.

Początkowo mięso dodawane jest do zupki,  jego ilość jest bardzo niewielka jest to  ok. 10g. Mięso gotuje się osobno a następnie mieli i dodaje do wywaru warzywnego. Jeśli nie gotujesz sama w odpowiednim czasie w trakcie zakupów zwróć uwagę aby słoiczek zupki zawierał dodatkowo mięso.

 

W 10 miesiącu życia dziecko zaczyna jadać obiadki wówczas mięsko pojawia się na drugie danie, ważne aby było ugotowane a nie smażone, najpierw mielone a potem drobno siekane.

Począwszy od 7 miesiąca jadłospis Twojego malucha może zostać wzbogacony o mięso ryb. Duża zawartość kwasów z rodziny omega 3 powoduje,  że ryby są niezbędnym elementem diety dziecka. Ryby różnią się jednak zwartością cennych kwasów. Najwięcej zawierają ich ryby takie jak:

  • Łosoś atlantycki,
  • Sardela europejska,
  • Sardynki w sosie pomidorowym,
  • Śledź atlantycki,
  • Makrela atlantycka,
  • Pstrąg tęczowy,

Nie kupuj drapieżnych ryby morskich np. tuńczyka w nich mogą być zakumulowane zanieczyszczenia takie jak: dioksyny czy rtęć i kadm.

Mimo, że mięso jest bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych nie  jest najważniejszym produktem w diecie dziecka. Świadczy o tym ilość, którą eksperci przewidzieli w codziennym menu dziecka tj.10g. Staraj się nie przekraczać tych ilości, później kiedy Twój maluszek będzie miał dwu i trzy latka, ilość zjadanego mięska będzie wynosiła ok. 30 g, to nadal niewiele, jednak tyle wystarczy aby pokryć potrzeby żywieniowe dziecka.