Zdrowe tłuszcze dla dzieci

Zdrowe tłuszcze dla dzieci

W diecie dzieci tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę dlatego nie należy ograniczać ich ilości. Jednak im dziecko jest starsze tym większą uwagę powinno się zwracać na rodzaj tłuszczy obecnych w diecie. Jakie tłuszcze wybierać dla dziecka, aby zaspokoić jego potrzeby w różnym okresie życia?

 

0-3 rok życia

W tym okresie najlepiej podawać masło, mimo że zawiera ono dużo cholesterolu oraz mniej zdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych, to dla dziecka w okresie intensywnego wzrostu masło jest najbardziej skompensowanym źródłem składników odżywczych w tym witamin A i D, masło jest również łatwostrawnym tłuszczem przez co nie obciąża zbytnio przewodu pokarmowego.

 

Można również zamiast masła do zup i obiadków podawać oliwę z oliwek extra virgin. Oliwa extra virgin to oliwa uzyskana z tłoczenia świeżych oliwek, niepodlegająca żadnym procesom chemicznym. W naszym klimacie zdrowym odpowiednikiem oliwy z oliwek jest olej rzepakowy.

Do zupek i przecierów warzywnych obowiązkowo należy dodawać dobrej jakości tłuszcze takie jak masło, oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, aby zwiększyć przyswajalność witamin. Dzieci, które mają niedowagę i są niejadkami mogą mieć posiłki wzbogacane w dodatkową ilość tłuszczu.

 

Po 3 r. ż. roku życia

Jedno z ważniejszych światowych towarzystw naukowych – American Heart Associacion (AHA) zaleca, aby dzieciom po 3 r. ż. ograniczać podawanie masła w celu prewencji chorób układu krążenia w tym miażdżycy i zastępować je miękkimi margarynami. Dzieje się tak dlatego, że nasycone tłuszcze pochodzące głównie z produktów zwierzęcych takich jak: tłuste produkty mleczne, mięso wieprzowe i jego przetwory, masło itp. powodują powstawanie procesów miażdżycowych, które przyczyniają się m.in. do zawałów serca i innych chorób kardiologicznych. Nie oznacza to, że dziecku nie wolno w ogóle smarować chleba masłem, ale ten rodzaj tłuszczu powinien być stosowany wymiennie z tłuszczami roślinnymi. Tłuszcze nasycone znajdują się również w mięsie czerwonym, dzieci powinny jadać czerwone mięso, nie częściej niż 1-2  razy w tygodniu. Dzieci w tym wieku uwielbiają słodycze, należy zwrócić uwagę na ich skład. Niektóre z nich mogą zawierać tzw. tłuszcze TRANS, są to izomery wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które powstają w procesie ich przetwarzania często na opakowaniach produktów zamiast informacji o zwartości tłuszczy TRANS widnieje informacja o tłuszczu utwardzonym, pod tą nazwą również kryją się tłuszcze TRANS. Dlatego wybierając słodycze dla dzieci należy dokładnie czytać etykiety produktów i unikać tych które mogą zwierać niezdrowe składniki. Tłuszcze TRANS mają potwierdzone działanie podnoszące poziom złego cholesterolu LDL, dlatego przyczyniają się do powstawania miażdżycy ze wszystkimi jej konsekwencjami.

Zapamiętaj!!!

 

  • Do smażenia wybieraj oleje zawierające więcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych takie jak np. oliwa z oliwek czy olej rzepakowy.
  • Dzieciom do 3 r. ż. smaruj pieczywo wyłącznie masłem.
  • Dzieciom w każdym wieku dodawaj do posiłków oliwę z oliwek lub inne tłuszcze bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, możesz dodawać je do zup, sałatek, smażyć na nich omlety i jajecznice, a nawet maczać chleb zamiast smarować margaryną bądź masłem.
  • Wypieki dla dzieci rób wyłącznie na maśle a tam gdzie to możliwe dodawaj dobrej jakości olej.
  • Nie smaż wielokrotnie na tym samy tłuszczu, zapobiegniesz w ten sposób wytwarzaniu szkodliwych kwasów tłuszczowych TRANS.