Dlaczego dzieci powinny jeść owsiankę?
W owsie znajduje się prozdrowotna substancja o nazwie beta glukan.
Beta-glukan to część błonnika rozpuszczalnego, czyli błonnika o zwiększonej lepkości. Błonnik to inaczej włókno pokarmowe, pochodzące wyłącznie z roślin.
W badaniu przeprowadzonym wśród dzieci z otyłością i podwyższonym poziomem cholesterolu (hipercholesterolemią)wykazano, że spożycie 3 g beta-glukanu dziennie przez cztery tygodnie zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego o około 7%. Ponadto dowiedziono, że stosowanie przez 40 dni diety zawierającej od 1 do 5% beta-glukanów może obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego o 39%, trójglicerydów o 21%, a lipoprotein LDL – aż o około 60%.
Dzięki błonnikowi posiłki mają niższy indeks glikemiczny, co pozwala utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi, co jest bardzo ważne w profilaktyce jak i leczeniu otyłości i jej powikłań. Nie ulegające trawieniu beta-glukany tworzą w żołądku i świetle jelita cienkiego śluzowatą warstwę ochronną opóźniającą wchłanianie glukozy. Dzięki tej właściwości przyczyniają się do zachowania przez dłuższy czas uczucia sytości.
Badania wskazują, że beta-glukany mogą być czynnikiem przeciwdziałającym rakowi jelita grubego ze względu redukcję zaparć, dzięki czemu substancje toksyczne są szybciej usuwane z organizmu.
Owies i produkty owsiane oprócz błonnika zawierają wiele ważnych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak: mangan, selen, cynk, magnez, potas, krzem, żelazo oraz witamin z grupy B.
Warto uczyć dzieci jedzenia owsianki oraz produktów zawierających owies.