Zdrowie w jajkach!

Jest kilka powód, dla których twoje dziecko powinno polubić jajka.

 

Jaja przez wiele lat zdobyły złą reputację jako produkty niekorzystne dla zdrowia ze względu na dużą zawartość cholesterolu.Tymczasem poglądy na temat wpływu cholesterolu na zdrowie uległy zmianie, a jaja były i będą niezmiennie jednymi z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie każdego człowieka w  szczególności dziecka. Oto kilka powodów dla których należy codziennie jeść jajka ( Jajka w czekoladzie się nie liczą!!).

 

  • Jajka mają bardzo dobry wplyw na wzrok dziecka.

 

W żółtkach jaj znajdują się substancje (luteina i zeoksantyna) które wpływaja ochronnie na siatkówkę oka, działają trochę jak okulary przeciwsłoneczne, chroniąc oko przed promieniami ultrafioletowymi.Badania dowodzą, iż jedno jajko dziennie może zapobiec powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), a ludzie jedzący jaja codziennie mają niższe ryzyko  zachorowania na zaćmę.

 

  • Jaja wpływają na rozwój mózgu.

Zawierają cholesterol, który jest niezbędny do rozowju układu nerwowego, a więc funckji poznawczych dziecka. Zawierają również kwasy omega 3, które wspierają rozwój mózgu.

Najnowsze badania dowodzą, że to nie ilość spożytego cholesterolu ma wplyw na poziom cholesterolu we krwi a w konsekwencji na choroby układu krążenia, ale rodzaj spożywanych tłuszczy. Dieta bogata w nasycone kwasy tluszczowe jest dietą niezdrową, jaja nie należą do tej diety, ponieważ w 5g  tłuszczu który zawierają, tylko 1,5 g to nasycone kwasy tluszczowe. Jaja zawierają również cholinę, witaminę z grupy B, która odpowiada za prawidłowę pracę mózgu, wpływa na koncentrację, zapamiętywanie, uczenie się.

 

  • Jaja zapobiegają anemii.

Zawierają żelazo, zbyt mała ilość żelaza w organiźmie jest jedną z przyczyn anemii. Rezerwy żelaza w organiźmie wyczerpuja się po 6 miesiącu życia dziecka, dlatego ważne jest dostarczanie odpowiedniej jego ilości pod postacią np. żółtka jaja, które podaje się do zupek maluszka. Żółtka jaj zawierają również witaminę B12, ktora jest niezbędna do budowy czerwonych krwinek, niewiele produktów jest tak bagatym źródłem tej witaminy.

  • Jaja pomagają rosnąć.

Są bogatym źródłem pełnowartościowego białka (zawierającego kompleks niezbędny aminokwasów), które przyczynia się do prawidlowego wzrostu dzieci.

 

  • Jaja wzmacniają kości i zęby.

Nie tylko wapń ma wpływ na mocne kości równiez witamina D, żołtka jaj są świetnym naturalnym źrodłem tej witaminy (nadal jednak jednak należy ją suplementować).

 

  • Jaja wzmacniają system odpornościowy organizmu.

Żółtko jaj jest bogate w witamine E, która poprawia odporność dziecka, a białko zawiera lizozym, który równiez zwiększa odporność malucha.

 

A dodatkowo jaja zawierają cenne minerały takie jak wpań, potas, fosfor, jod i magnez.

Według krajowych zaleceń dziecko w wieku 1-3 powinno zjeść 4-5 jaj tygodniowo, amerykańscy naukowcy twierdzą, że dziecko może i powinno jeść jaja codziennie najlepiej jedno dziennie.

Drodzy rodzice, nie bójcie się dawać dzieciom jaj, zadbajcie aby zagościły w waszym rodzinnym menu, pod postacią jaj na miękko (lekkostarwne), na twardo, czy jajecznicy. To nie jaja są niezdrowe a dodatki z jakimi je jemy czyli majonez, boczek, kiełbasa i inne.