„Finger foods” -przekąski do rączki pomagają:
- rozwijać umiejętności samodzielnego jedzenia,
- w nauce rozpoznawania nowych tekstów pokarmów,
- w poznawaniu nowych smaków!
Dziąsła niemowląt zawierają zęby i są wystarczająco twarde aby żuć– nie trzeba czekać z wprowadzaniem twardszych pokarmów, aż wyrosną zęby.
MIĘKKIE PRZEKĄSKI DO WCZESNEGO ROZSZERZANIA DIETY
- Miękkie paluszki warzywne, gotowane na parze np. marchew, cukinia, ziemniaki i bataty;
- Gotowane kawałki warzyw, np. różyczki kalafiora i brokułów;
- Miękkie dojrzałe kawałki owoców. np. gruszka, mango, melon, banan, brzoskwinia, kiwi, maliny;
- Gotowany makaron, ośródka chleba;
- Kawałki ryby – usuń wszystkie ości.
TWARDSZE PRZEKĄSKI OKOŁO 9 MIESIĄCA ŻYCIA
- Kawałki surowych owoców m.in. śliwki, morele, truskawki, kawałki jabłka, kawałki pomarańczy i mandarynek;
- Owoce z pestkami np. winogrona przekrojone na pół;
- Surowe warzywa: paluszki ogórka, marchewki, papryki;
- Skórki chleba lub tostów, wafle ryżowe, krakersy, ciastka owsiane, paluszki chlebowe;
- Paski chleba pitta z hummusem lub masłem orzechowym;
- Kawałki jajka na twardo lub omleta;
- Kawałki sera żółtego.
UWAGA: Unikaj miękkich okrągłych kawałków jedzenia, np. pomidory koktajlowe, całe winogrona, krążki kiełbasy
NIEKTÓRE DZIECI POTRZEBUJĄ WIĘCEJ CZASU ABY ZAAKCEPTOWAĆ NOWE KONSYSTENCJE i FAKTURY POKARMÓW, NIE REZYGNUJ Z OFEROWANIA ICH!